VERNIEUWDE FUTURE MENU TRENDS

Unilever Food Solutions
unileverfoodsolutions.nl

In het voorjaar van 2023 presenteerde Unilever Food Solutions 8 belangrijke trends voor het menu van morgen. De trends voor deze Future Menus kwamen tot stand op basis van de expertise en ervaringen van de culinair specialisten die Unilever Food Solutions wereldwijd in dienst heeft. Omdat de wereld altijd in beweging is en trends kunnen veranderen, verdiepen of verdwijnen, is het noodzakelijk de vinger aan de pols te houden en regelmatig nieuwe inzichten te delen over de belangrijke trends. De culinair specialisten van Unilever Food Solutions lichten 3 van de 8 trends uit die volop in ontwikkeling zijn en die in 2024 kansen bieden om te verleiden, verbeteren, besparen en verrassen…

1. Vechten tegen voedselverspilling

Vechten tegen voedselverspilling. De strijd tegen voedselverspilling speelt niet alleen in op de vraag naar meer duurzaamheid onder de gasten, het is door de gestegen grondstofprijzen bijna noodzakelijk om minder te verspillen om je marges goed te houden.

Onze drie on trend tips

VAN WASTEFUL NAAR TASTEFUL

Dit is de kern van de strijd tegen voedselverspilling: hoe haal je het maximale uit jouw producten? De creativiteit en het lef van chefs zijn belangrijke manieren om alles uit producten te halen. Bijvoorbeeld door de toppen van je wortelen niet weg te gooien, maar er een pesto van te maken die perfect is voor op een pizza. Of probeer eens technieken uit op de schillen van je groenten. Met nieuwsgierigheid en creativiteit kun je veel besparen op je foodcost.

 

VAN WEINIG NAAR NIETS

Een belangrijke reden van voedselverspilling is dat menu’s te complex zijn. Als je jouw menu wat minder uitgebreid maakt en ervoor zorgt dat bepaalde ingrediënten in veel verschillende gerechten terugkomen, zet je snel grote stappen naar minder verspilling. Bijkomend voordeel is dat je beter kunt onderhandelen over producten die je heel regelmatig en in grote hoeveelheden afneemt.

 

BUNDEL JE KRACHTEN

Iedere chef zal het herkennen: een verkeerde bestelling of levering en opeens zit je met te veel van een bepaald product. Daarom is het slim om met bevriende keukens in de buurt een appgroep te hebben zodat je die bestellingen bij elkaar kwijt kunt. Alles beter dan weggooien en het is een kwestie van tijd voor het een keer bij je terugkomt. Er zit kracht in samenwerken en zo is delen het nieuwe vermenigvuldigen.

2. ONWEERSTAANBARE GROENTEN

Groenten passen perfect in de menu’s van morgen. Ze sluiten aan op de trends van gezondheid en duurzaamheid, de marges op groenten zijn beter dan die op vlees en vis én ze bieden een perfect podium waarop chefs hun meerwaarde kunnen bewijzen. Kijk vooruit en doe meer met groenten!

Onze drie on trend tips

GROENTEDESSERTS

Niet zo lang geleden waren nagerechten met groente nog iets voor de fine-diningzaken die hun receptuur met aandacht en verfijning konden perfectioneren. Inmiddels is de inspiratie overal en is het dankzij slimme toepassingen ook voor de horeca onder het topsegment goed mogelijk om groenten in desserts te verwerken. Spannend, verrassend en met een betere marge dan op fruit. Denk bijvoorbeeld aan een krokantje van wortel (uiteraard gemaakt met worteltopjes) op pastinaakijs.

LEKKER & GEZOND

Groenten bieden kansen. Niet alleen omdat ze essentieel zijn voor een gezond en afwisselend dieet, ook omdat een echt lekkere bereiding net iets meer kennis en kunde vraagt dan vlees of vis. Dat biedt professionals de mogelijkheid gerechten op tafel te zetten die de gasten thuis niet zomaar kunnen nabootsen. Chefs weten steeds beter hoe ze umami kunnen toevoegen aan hun groenten door ze te grillen, te roken, of perfect op smaak te brengen met een mooie mix van kruiden. Experimenteer met nieuwe bereidingswijzen en creëer gerechten waar je gasten voor terugkomen.

GROENE KUNST

Het is mogelijk heel creatief te zijn met groenten. Kleur, textuur en geur: groenten zijn ontzettend interessant in smaak en opmaak. Kijk naar andere chefs, maar laat je ook inspireren door kunstenaars, wetenschap en natuur. Durf daarnaast te experimenteren met technieken en toepassingen. Er is vaak veel meer mogelijk met groenten dan je denkt.

3. MODERNISED COMFORT FOOD

Trends en gerechten komen en gaan, maar sommige gerechten zullen nooit verdwijnen. Een goede burger, een kruidige roti of de perfecte risotto zijn bij iedereen geliefd. Met wat kleine tweaks maak je klassieke gerechten helemaal van nu.

Onze drie on trend tips

CHEF’S HOME TABLE

Chefs die zijn opgegroeid met bepaalde gerechten en tradities, zullen die nooit kwijtraken. Maar ze kunnen hun keuken van thuis of uit de streek wel opnieuw uitvinden met producten uit nieuwe omgevingen, bijvoorbeeld als ze in het buitenland gaan werken en hun comfort food van vroeger bereiden met heel andere ingrediënten. Zo krijg je het meest persoonlijke van de chef met de meest lokale ingrediënten. In Vietnam was er bijvoorbeeld een chef die een loempia bedacht, met de vulling die traditioneel in klassieke taco’s zit. Een geweldige combi waarbij twee tradities en iconische gerechten elkaar versterken.

SOULFUL BOWLFUL

De wereld raast voort en het tempo lijkt steeds hoger te liggen. Daardoor zoeken we steeds meer houvast in de gerechten die vertrouwd zijn. ‘Soulful Bowlful’ gaat niet over de pokébowls en buddhabowls, dit gaat over comfortfood in een fijne kom. De kippensoep van oma, de kruidige rendang waarin je de tijd en liefde proeft of een rijke Marokkaanse tajine met aubergine en olijven. Keukens kunnen hun gasten betoveren door vertrouwde gerechten in een knusse bowl te serveren en ze een gevoel te geven van geborgenheid met de vertrouwde gerechten. En dat is ook lekker in de handelingen voor de keuken: je hoeft alleen maar de kom vol te scheppen en eventueel af te maken met verse kruiden.

LUXE UIT HET VUISTJE

In het spitsuur van het leven is het vaak lastig tijd te vinden om te eten. Consumenten eten steeds vaker iets on the go. Dan is het een uitkomst om een sandwich te kiezen of iets anders dat je eenvoudig uit de hand kunt eten. Dat betekent niet dat het niet bijzonder mag zijn. Het geheim van onderscheidende ‘on the go’- gerechten, is dat je er altijd een twist aan kunt geven die jouw gasten thuis niet zomaar kunnen geven aan hun sandwich. Kies voor kwaliteitsingrediënten in brood en beleg en zorg dat er minstens één component in zit waar jouw vakmanschap in zit. Dat kan de saus zijn, de groene gerookte asperge in de quiche of de perfecte bereiding van de pastrami met huisgemaakt zuur: als jouw signatuur er maar uitspringt. Zo bied je jouw gasten altijd dat gevoel van persoonlijke aandacht, luxe en verwennerij waarvoor ze telkens opnieuw terugkomen.

Bekijk meer

GP Groot

GP Groot

In de hectische wereld van de horeca is tijd kostbaar. Daarom begrijpt GP Groot de behoefte aan...

Lees meer